pátek 6. dubna 2012

Zapečené brambory s rajčetem a masem

No, dnešní recept se mi moc povedel. Teda aspoň chutově. Celá zapékací mísa této dobroty byla snězená do večera, jak jsme chodili neustále uzobávat. Zkuste si uvařit toto jídlo i vy.
Co budeme potřebovat?
  •  6 větších brambor
  • 5 rajčat
  • hrst čerstvé nasekané petrželky
  • 4 prolisované stroužky česneku
  • 500g mletého masa
  • 4 lžíce oleje
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 2 vejce
  • 1dcl mléka
  • 1 lžíce strouhaného sýra
Postup: 

1.   Oškrábeme si brambory a dáme je vařit na 10 minut do vroucí vody, aby
    nám trochu změkly. Než se nám uvaří, dáme si na rozpálený olej smažit
    mleté maso a oddělujeme jej vařečkou, aby se nám nespojilo. Než se nám
    maso zatáhne, tak si spaříme rajčata horkou vodou a necháme přibližně
    30 vteřin namočené. Pak schladíme, oloupeme a zbavíme "bubáků" (tvrdých
    prostředků). Uvařené brambory scedíme a necháme vychladnout.
2.   Oloupané rajčata si nakrájíme na kostičky a přidáme k mletému masu. 
     Osolíme a opepříme. Nechápe vařit alespoň 15 minut, aby se rajčátka
     krásně rozvařila.
3.   Než se nám maso provaří, tak si nakrájíme brambory na kolečka.
     K masové směsi přidáme česnek a petržel a necháme ještě 5 minut
     provařit. Nachystáme si zapékací mísu a na dno vložíme malé množství
     masové směsi. Na ni vložíme vrstvu brambor, vrstvu masa, ještě jednou
     brambory a jako poslední vrstvu masa. Nakonec si rozšleháme vejce, 
     mléko a přidáme strouhaný sýr (nejlépe typ parmezán). Vejci s
     mlékem a sýrem zalíjeme maso s bramborami a dáme péct na 180°C na
     30minut do trouby.

Nejlepší je jídlo jíst ještě za tepla, ale ani za studena nám nepřišlo méně chutné ;-)
K bramborám se hodí ledový salát se sladkokyselou zálivkou z vody,octa,cukru,špetky soli a pepře.
Petra

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji mockrát za Vaše komentáře, které mi dělají velkou radost!