pátek 15. června 2012

Mramorová bábovka

Ačkoli ještě není neděle, den kdy vám chci dávat recepty na buchty a jiné sladké dobroty, mám tu pro vás recept na tradiční bábovku. Tentokrát jsem ji nepekla sama, ale moje mladší sestra, které se náramně povedla. Recept je ovšem u nás v rodině velmi často používaný.

Co budeme potřebovat? 
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • 3/4 hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukr krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžíce kakaa na pečení
  • 3 vejce
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • trocha citronové kůry
Postup:
  1. Rozklepneme si vejce a do jedné mísy dáme žloutky a do druhé bílky. 
  2. Ke žloutkům přidáme vanilkový cukr a cukr krupice a asi 5 minut šleháme mixérem. Pak si čistými metličkami vyšleháme z bílků tuhý sníh. 
  3. Ke žloutkům s cukrem přidáme mléko, olej a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vše důkladně ale opatrně promícháme. Nakonec do těsta přidáme bílky a citronovou kůru. 
  4. Trochu těsta (asi 1 - 2 naběračky) si odlijeme do malé mističky. Zbylé těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy.
  5. Do těsta v malé mističce přidáme kakao, promícháme a cikcak nalejeme do formy na bílé těsto. Takto připravenou formu vložíme do trouby péct na 160°C přibližně na 40minut. 
  6. Hotovou bábovku poznáme tak, že do ní zapíchneme špejli, která po vytáhnutí na omak nelepí.Bábovku po upečení překlopíme na servírovací tác a necháme chvíli vychladnout, pak půjde z formy lépe ven a nepotrhá se. 
Hotovou bábovku podáváme pocukrovanou.
Dobrou chuť!
Petra

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji mockrát za Vaše komentáře, které mi dělají velkou radost!