středa 22. srpna 2012

Bůček s chlebem

Včera jsme se byli projít do lesa, abychom utekli před tím neskutečným horkem. A během chůze nás nenapadlo nic lepšího, než vzpomínat na staré dobré časy u babiček, kdy na oběd byly nejrůznější dobroty a jako dezert následoval pohár nebo rybízová pěna za doprovodu dechovek linoucích se z rádia. Pak jsme se díky navnaděným chuťovým buňkám přesunuli do doby, kdy jsme přihlíželi a pomáhali na zabíjačce a přepadla nás neskonalá touha jíst škvarky, bůček a jitrnice. Po cestě domů jsme zapadli do prvního řeznictví co jsme potkali a koupili si vepřový bok. No nechtějte vidět, co se dělo doma v kuchyni. Pak jsme se předháněli v tom, kdo bude ochutnávat jako první a ještě dnes ráno jsem utírala mastnotu z kachliček za sporákem. Nicméně jsme dosáhli svého. Bůček vám představím dnes a škvarky přijdou na řadu příště.


Co budeme potřebovat?
  • vepřový bok bez kosti
  • špetka soli
  • špetka grilovacího koření
  • špetka kmínu
  • 2 dcl vody
  • petržel
Postup:
  1. Horní vrstvu sádla s "kůží" (tu tvrdou kůži by měl odstranit řezník a vy byste ji tedy již neměli na masu mít) vepřového boku seřízneme. Vrstva by měla mít asi 1 cm, aby vám na samotném bůčku taky něco zbylo. Tento kousek si schovejte na škvarky, které budeme připravovat zítra. Náčrt vidíte na obrázku dole.
  2. Bůček vložíme do pekáčku a vrchní vrstvu nakrojíme tak, aby nám vznikla mřížka.
  3. Posypeme solí, grilovacím kořením, kmínem a petrželkou. Podlijeme vodou a dáme péct na 180°C asi na 90 - 120 minut. Záleží jak moc máte rádi bůček upečený. My ho máme rádi trošku škvařený, takže ho necháváme ty 2 hodinky.
  4. Během pečení maso poléváme výpekem.
via/ tento obrázek jsem si vypůjčila, protože jsme včera odkrajování nestihli nafotit. To co je pod zelenou čárou jsme odkrojili a použili na škvarky, zbytek použijete v tomto receptu 


Bůček můžete podávat s bramborami nebo s chlebem stejně jako my. Tato lahůdka je výborná také jako chuťovka při táborákových akcích, nebo když potřebujete promastit žaludek během večera s přáteli a dobrým pitím.
Petra

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji mockrát za Vaše komentáře, které mi dělají velkou radost!